torstai 7. helmikuuta 2013

Guy Delisle: Merkintöjä Jerusalemista

Guy Delisle: Merkintöjä Jerusalemista
(Chroniques de Jérusalem, 2011)
334 s.
WSOY 2012
”Israelin hallituksen mielestä tämä on Israelia, se on varmaa. Mutta kansainvälisen yhteisön silmissä, joka ei tunnusta vuonna 67 tehtyä jakoa, tämä on Länsirantaa, mistä pitäisi tulla Palestiina (jos se jonain päivänä tapahtuu). Kansainvälisen yhteisön mielestä pääkaupunki on Tel Aviv, ja kaikki lähetystöt ovat siellä. Mutta Israel pitää Jerusalemia pääkaupunkina. Knesset (parlamentti) on täällä eikä Tel Avivissa. – – En tajunnut yhtään, mutta ajattelin, että onhan minulla kokonainen vuosi aikaa päästä asioista perille.”

Guy Delislen uusin albumihan se tässä. Olen kyllä aivan ihastunut miehen sarjakuviin, suosittelen lämpimästi!

Tällä kertaa Delisle perheineen (vaimo ja kaksi lasta) viettää vuoden Jerusalemissa rouvan työn vuoksi. Harva varmaan uskaltaisi lähteä vuodeksi ulkomaille pienten lasten kanssa, mutta Delislet pakkaavat laukkunsa ja Guy suhtautuu reissuun sekä jännittävänä seikkailuna että tilaisuutena oppia uutta. Ja onhan se aika herttaista ja romanttista, että hän seuraa mukisematta vaimoaan kokonaan toiseen maahan.

Meinasin sanoa kokonaan toiseen maailmaan, vaikka kulttuurishokki ei tässä olekaan yhtä vahva kuin edellisissä kirjoissa. Erilaista ei niinkään ole kulttuuri sinänsä vaan Jerusalemin poliittinen ilmapiiri, jota Delisle keskittyy kuvaamaan jopa enemmän kuin muuta päivittäistä elämää. Jerusalemissa ei ilmeisesti voi paeta politiikkaa sitten millään, ei niin että ihmettelisin sitä. Merkintöjä Jerusalemista on itse asiassa jotenkin vakavampi ja hetkittäin jopa tylsempi kuin muut lukemani Delislet juuri tuon näkökulman muuttumisen vuoksi. Delisle kuvaa enemmän uskontokuntien välisten kiistojen seurauksia kuin tapaamiaan paikallisia. Jälkimmäiset olivat mielestäni sekä tämän että edellisten kirjojen parasta antia, joten ei liene ihme ettei tämä kolahtanut yhtä lujaa. Delislen kunniaksi on sanottava, että hän onnistuu pysymään jokseenkin neutraalina kuvauksissaan. Ketään ei demonisoida, vaikka joillekin toki ihmetellään hieman enemmän.

Kuitenkin, ei-niin-hyvä Delislen albumi on kuitenkin oikein hyvä! Piirrokset ovat loistavia ja Delisle tuo monien tilanteiden absurdin sävyn esiin alleviivaamatta niitä jokaisella omistamallaan punakynällä. Jos haluat saada kirjasta irti enemmän kuin minä, suosittelen kertaamaan Jerusalemin viime vuotisia tapahtumia ja sitä, ketkä siellä taistelevat ja mistä. Minulla meni sekä paikat että eri poliittiset ja uskonnolliset ryhmät hieman sekaisin mikä varmasti vaikutti loppufiiliksiini.

Albumin ovat lukeneet ainakin Talventuoja, Vauhkon kirjat ja kirjaimet, Mari A:n kirjablogi, Kujerruksia ja Kirjanurkkaus.

Osallistun tälläkin Seitsemän Sarja-sarjishaasteeseen ja lisäksi valloitan Israelin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti